Pojkar 06
Allmänna kostråd för att få ut så mycket som möjligt i träning/match.

Fotboll är en intervallbetonad sport:
• Sömn och vila mycket viktigt för återhämtning.
• Undvik att äta större måltid/mellanmål mindre än två timmar (helst 3-4) innan träning/match.
• Sen mindre påfyllnad 1 timme innan träning/match.
• Bättre att äta nåt litet innan träning (bara påfyllnad) om det är mindre är två timmar kvar och sen desto mer efter.
• Återhämtningsmål direkt efter träning mycket viktigt, inom 30 minuter, helst 15. Proteiner och kolhydrater, ex drickyoghurt/kyckling/några köttbullar och morot/banan i bilen på väg hem (se tips under Hälsa/kost).
• Det inleder anabola fasen (uppbyggnad) och stoppar katabola fasen (nedbrytning).
• Minskad infektionsrisk (en positiv effekt av träning) under längre tid, upp till 68 timmar istället för 4.
• Bättre ork nästa match/träning.
• Sedan riktigt mål inom 1-2 timmar.
• Undvik snabba kolhydrater och socker match-/träningsdag innan träning.
• 20-60 gram (eller mer) extra kolhydrater (ris, potatis) kvällen före match/träning, eller på morgonen om match/träning är på eftermiddag/kvällen. Alltid dock minst 4 timmar innan.
• Börja dricka vatten tidigt samma dag som träning/match, ett extra glas på morgonen och till lunch. Fylla på vattenflaskan när man kommer hem från skolan, dricka små mängder med jämna mellanrum fram till träning.